„Forță de reacție rapidă”, creată de Uniunea Europeană pentru eventualitatea unui război comercial, dacă Donald Trump câștigă alegerile din SUA

Publicat: 21/10/2024, 16:32
Actualizat: 28/10/2024, 16:20

Uniunea Europeană a creat un grup de reacție rapidă pentru a se pregăti pentru consecințele alegerilor prezidențiale din Statele Unite de pe 5 noiembrie.

Înființat în cadrul Secretariatului General, grupul se pregătește atât pentru o victorie a Kamalei Harris, cât și pentru una a lui Donald Trump. Dar oficialii UE îl numesc colocvial „grupul operativ Trump”, scrie Politico.

Liderii europeni și-au învățat lecția în timpul primului mandat al lui Donald Trump și sunt mai uniți și mai hotărâți ca niciodată să îl înfrunte, au declarat diplomați și oficiali de rang înalt de la Bruxelles și din capitalele UE.

Tactica UE: represalii dure, pentru a începe negocierile rapid

„Vom riposta rapid și vom riposta dur”, a declarat un diplomat european de rang înalt despre planul de urgență al UE pentru un război comercial cu Donald Trump, adăugând:

„Data trecută nu ne-am așteptat cât de departe a mers Trump. De data aceasta am avut timp să ne pregătim. Europa s-a schimbat mult, iar noi vom fi pregătiți să acționăm. Comisia a pregătit represalii substanțiale, astfel încât să îl împingem pe Trump să ajungă la un acord în prima rundă.”

Un al doilea diplomat de rang înalt a confirmat că țările UE își coordonează strategia, cu Comisia Europeană în frunte:

„Bruxelles-ul a pregătit o listă și sunt destul de încrezători că pot câștiga acest război comercial.”

În 2018, Bruxelles-ul a fost luat prin surprindere când Trump a impus taxe pe oțelul și aluminiul din UE, și europenii au reacționat doat parțial, sperând să detensioneze situația.

În loc să accepte asta, Trump a mers și mai departe, amenințând că va impune taxe pe exporturile de automobile ale UE. Deși acestea nu au intrat niciodată în vigoare, UE a fost șocată să vadă că Trump dorește să rupă legăturile cu cei mai importanți aliați ai Washingtonului.

Ideea liderilor UE este că, cu cât represaliile sunt mai dure, cu atât Trump va fi adus mai repede la masa negocierilor, au declarat diplomați și oficiali de rang înalt. Scopul ar fi ca UE să iasă la final într-o poziție mai bună. Alternativa neplăcută ar fi o spirală de represalii reciproce întinsă pe parcursul mai multor ani.

În decembrie anul trecut, UE a prelungit decis să prelungească suspendarea taxelor vamale cu 15 luni. Această pauză se va încheia în martie anul viitor, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă la Casa Albă ajunge Donald Trump sau Kamala Harris, situația va ajunge la o concluzie în câteva săptămâni de la preluarea mandatului de către următorul președinte al SUA.

Donald Trump nu a făcut niciun secret din planul său de a impune indiscriminat taxe de 10% sau 20%, dacă câștigă alegerile. El a promis nu doar să reducă deficitul comercial al Americii prin impunerea de taxe masive asupra produselor europene, ci și să forțeze întreprinderile să își mute fabricile din Europa în SUA.

Fixația lui Donald Trump pentru industria auto germană

Liderii europeni și directorii de companii sunt deosebit de îngrijorați de ceea ce ei descriu ca fiind obsesia lui Donald Trump și a apropiaților săi pentru industria auto germană. Dacă Trump va pune în aplicare această amenințare, așa cum mulți cred că va face, consecințele ar putea fi dezastruoase nu doar pentru Germania, ci și pentru majoritatea economiilor majore ale UE

Producătorii auto germani au fabrici în Marea Britanie, Spania, Polonia, Belgia, Republica Cehă, Ungaria, România și alte țări, și se aprovizionează cu piese auto de la furnizori din întreaga UE.

Statele Unite sunt cel mai mare importator de automobile germane, în funcție de valoare, astfel încât orice taxe vamale ar afecta una dintre cele mai importante sectoare ale economiei europene.

„Suntem îngrijorați de fixația lui Trump pentru mașini, deoarece industria auto germană este atât de profund legată de fiecare țară din UE”, a spus un al treilea diplomat.

Pentru UE, scopul final ar fi o soluție negociată. Trump ar putea declanșa ușor un conflict commercial – dar este și dornic să negocieze.

„Este un negociator în esență”, a spus cel de-al treilea diplomat, citând renegocierea de către Trump a zonei de liber schimb cu Mexic și Canada și acordurile cu Coreea de Sud, Japonia și China.

O parte a acestor negocieri, au spus oficialii și diplomații, va gravita în jurul unei cooperări mai strânse între UE și SUA în ceea ce privește China.

„Americanii ar trebui să fie mai prietenoși cu Ursula von der Leyen dacă realmente vor ca UE și SUA să se confrunte cu China împreună”, a spus primul diplomat.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri